Hibe Miktarları
Erasmus+ KA131 Öğrenci Hareketliliği aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Ülke Grupları | Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler | Aylık Hibe Öğrenim (Avro) |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri | Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Yunanistan | 600 |
3. Grup Program Ülkeleri | Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya | 450 |
Hareketlilik süresi faaliyet başlangıç ve bitiş tarihlerine göre hesaplanmaktadır. Fakat bu hareketliliğin tamamının hibelendirileceği anlamına gelmemektedir. Hibe ödemesinin azami sınırları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Nihai listede ismi bulunan öğrenciler ilgili kurumlara aday öğrenci olarak bildirileceklerdir. Bir öğrencinin isminin karşı kuruma aday olarak bildirilmiş olması, o öğrencinin hibe ile destekleneceğini garantilemez. Hibe ile desteklenecek öğrenci sayısı ve bir dönemde bir öğrenciye ödenecek toplam hibe miktarı (ülke gruplarına göre farklılık gösterir), Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye tahsis edilecek Erasmus+ bütçesinin kesinleşmesinden sonra netleştirilebilecektir. Nihai Liste ile birlikte, hibe ile desteklenecek tahminî öğrenci sayısı da ilan edilecektir. İlan edilen bu sayı; Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ’ye tahsis edilecek toplam hibe miktarı kesinleştikten sonra değişebilir. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından İTÜ'ye tahsis edilen bütçenin Erasmus+ hareketliliği kapsamında bir kuruma yerleştirilmiş öğrencilerin tamamına hibe ödemesi yapılmasına yetmediği durumda, Nihai Yerleştirme Listesi'ndeki başarı sırasına göre bütçenin yeteceği öğrenci sayısı kadar hibe tahsisi yapılacaktır. Dolayısıyla, karşı kuruma aday olarak bildirilmiş öğrencilerimiz, Erasmus+ öğrenim hareketliliği planlarını yaparken hibe desteği alamayabileceği ihtimalini hesaba katmalıdır.
Öncelikle “hibeli asil statüsüne” geçen her öğrenciye İTÜ Senatosu’nun 04.07.2017 tarihli kararı gereği ödeme yapılacaktır; Erasmus+ hareketliliğinden faydalanacak öğrencilere bir dönem için en fazla 4 aylık, iki dönem için en fazla 8 aylık hibe desteği verilecektir.
***Sıfır Hibe (Hibesiz) olan öğrencilerimizin Erasmus Hareketliliğinden önce tüm evraklarını teslim etmesi gerekmekte olup, Sözleşme imzalaması zorunludur.***
İTÜ Erasmus+ bütçesinin yeterli olması durumunda; dezavantajlı öğrencilere, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı öğrenci, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
- 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
- Kendilerine yetim aylığı bağlananlar
- Şehit/Gazi çocukları
- Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus+ başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.
- Engelliler
- Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler
Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.